Beschouwingen

Algemene beschouwingen

Voor u liggen de jaarstukken over het jaar 2023 van de gemeente Hilversum. In deze jaarrekening leggen wij verantwoording af over de Programmabegroting 2023 ‘Ambities in onzekere tijden’.
We hebben het afgelopen jaar samen met de raad, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners hard gewerkt aan uitvoering van de in de begroting vastgestelde ambities en plannen. Ambitieuze plannen en investeringen die Hilversum mooier en beter maken. In de toekomst, maar ook op de korte termijn. We konden in 2023 echt werk maken van ons coalitieakkoord ‘Hilversum koesteren’. Naast de uitvoering heeft de raad een veelheid aan kaders en nieuwe plannen vastgesteld zoals het integraal veiligheidsplan, uitvoeringsprogramma mobiliteitsvisie, sekswerkbeleid, WMO, jeugd, armoede en schulden, cultuur, parkeerbeleid, asielaanpak en voor de gebiedsontwikkelingen het stedebouwkundig plan Sportpark (voorheen Arenapark) en het programma van eisen voor het Sportcomplex op Sportpark, het programma van eisen voor de buitenruimte Stationsgebied, en de gebiedsagenda’s voor de gebieden Zeverijnstraat en Centrum.
Acties en plannen die bijdragen aan betaalbaar wonen, verduurzaming, omgaan met de effecten van klimaatverandering, bereikbare en betaalbare ondersteuning van onze inwoners en het op peil houden van het voorzieningenniveau in de gemeente Hilversum. We doen dat in een tijd van stijgende kosten, schaarste aan goed opgeleide vakmensen en ook voor onze gemeentelijke diensten een krappe arbeidsmarkt.
Uitgangspunt bij al deze plannen is het actief betrekken van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. En uiteraard stemmen we onze plannen af met onze andere stakeholders en mede-overheden, zoals ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en de provincies Noord Holland en Utrecht. Het kan voorkomen dat deze uitgebreide participatie in sommige gevallen leidt tot vertraging in de uitvoering. Dat leidt ons echter niet af van onze ambities en de in juni 2022 ingezette koers. Onze inzet is om naast de ambities die we hebben financiële reserves te behouden en te versterken, zodat we deze kunnen aanspreken in moeilijke tijden. Want die komen er als gevolg van de herziene financieringssystematiek vanuit het Rijk, waardoor een sluitende begroting minder vanzelfsprekend wordt. Met behoud en versterking van onze financiële reserves, kunnen we onze financieel gezonde uitgangspositie handhaven.
We hebben we in Hilversum natuurlijk ook te maken met landelijke en regionale ontwikkelingen die onvoorziene inspanning van ons vragen. Vanwege de onverminderd hoge instroom van ontheemden uit Oekraïne in Nederland en de daarmee samenhangende taakstelling voor gemeenten, is het ons gelukt de opvangcapaciteit voor deze groep in 2023 uit te breiden naar in totaal 972 opvangplekken. In april 2023 is de Philipslocatie geopend met 500 opvangplekken. Daarmee voldoen we aan de taakstelling die het rijk ons heeft opgelegd. Sinds de problemen in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, hebben de Veiligheidsregio’s afgesproken zich in te spannen voor vastgesteld aantal opvangplekken per regio voor asielzoekers. In Hilversum vangt het COA sinds april 2022 een groep volwassen asielzoekers op in Gooiland Hotel. Inmiddels zijn dat 148 plekken en vanwege het goede verloop heeft het college heeft op 19 september 2023 besloten om de bestuursovereenkomst met het COA voor de opvang van asielzoekers in Gooiland Hotel te verlengen tot 1 januari 2025.
Dan speelt in onze eigen regio dat de gemeenteraad van Wijdemeren op 5 oktober 2023 het voorgenomen besluit nam tot een bestuurlijke fusie per 1 januari 2027. Omdat een krachtige regio Gooi en Vechtstreek en krachtige inliggende gemeenten voor de toekomst en ontwikkeling van onze gemeente van belang zijn, hebben wij ons open gesteld voor oriënterende bestuurlijke gesprekken. Vanuit dat perspectief is de voorbereiding gestart voor het in beeld brengen van mogelijke scenario’s, consequenties en aandachtspunten voor een kaderstellend voorstel aan de raad voor een vervolg. Dit zijn voorbeelden van taken en inspanningen die weliswaar niet of slechts in beperkte mate in de begroting opgenomen zijn, maar die wel in 2023 zijn uitgevoerd en een aanzienlijk beslag op de organisatie hebben gelegd.

We vinden het essentieel om de relatie te blijven leggen tussen het realiseren van onze ambities en het in verbinding zijn en blijven met onze Hilversumse samenleving. Zo hebben we onder meer waardevolle gesprekken gevoerd met inwoners over wat zij belangrijk vinden bij de opvang van asielzoekers in Hilversum, hebben we een schitterend gala georganiseerd voor onze onmisbare vrijwilligers in de stad, hebben we met onze woningscorporaties prestatieafspraken kunnen maken over behoud en uitbreiding van sociale woningbouw, hebben we samen met de stad belangrijke stappen gezet met de omgevingsvisie, hebben we met bewoners en hun mooie vergroeningsinitiatieven de vergroening van Hilversum aangepakt en hebben bewoners en ondernemers initiatieven aangedragen voor het feestjaar 600 jaar Hilversum. En over verbinding gesproken; vanaf 10 december 2023 kan er weer elke vrijdag- en zaterdagnacht met de trein gereisd worden vanaf en naar alle Hilversumse station0s tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.
Daarnaast hebben we in toenemende mate onze Hilversumse jongeren betrokken bij onze plannen. Zo hebben de kindergemeenteraad en het ToekomstLab, een initiatief van het Dudok Architectuur Centrum, input geleverd voor de nieuwe visie Openbare Ruimte, hebben jongeren van het ATC meegedacht over het ontwerp van de nieuwe Kerkbrink en heeft Pizza en Politiek een aantal waardevolle vervolgsessies gehad. En zo zijn er nog veel meer mooie voorbeelden van samenwerking te noemen die laten zien hoeveel initiatief, vernieuwing, culturele en sociale rijkdom er in onze stad, bij onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners is. We hebben daar in 2023 volop gebruik van gemaakt en in gezamenlijkheid belangrijke stappen gezet in het verder bouwen nog mooier, socialer en toekomstbestendiger Hilversum voor iedereen.

Prioriteiten en speerpunten van de begroting 2023
Aan de hand van de in de begroting 2023 gestelde prioriteiten en speerpunten schetsen we hieronder een beknopt beeld van de resultaten. De totale verslaglegging over 2023 leest u in volgende hoofdstukken van de jaarrekening.

  • Groen en duurzaam Hilversum

Samen met de Hilversumse inwoners, organisaties en bedrijven blijven we investeren in een duurzaam en groen Hilversum. We blijven onze bijdrage doen aan de klimaatadaptatie en richten ons daarbij op de stappen die het meeste effect sorteren.

Programma Groen
Het afgelopen jaar hebben we met inwoners enthousiast gewerkt aan het vergroenen en verduurzamen van de stad. Een voorbeeld is het 'Speelplekken vergroenen'-project, waarbij gesprekken met inwoners en kinderen hebben geleid tot succesvolle aanpassingen van speelplekken. Zo is afgelopen zomer het vergroende Jac. P. Thijsseplein opgeleverd. Naast de vergroening van speeltuinen, zijn er maar liefst 513 extra bomen en boompjes aangeplant. De doelstelling van Gewoon méér bomen, het planten van 500 bomen tot en met 2026, is afgelopen jaar dus al gehaald. Met name de uitdeelactie van 500 inheemse boompjes voor inwoners heeft in belangrijke mate bijgedragen aan dit resultaat. Daarnaast zijn er maar liefst 47 groene initiatieven en ideeën bij de gemeente ingediend, die bijdragen aan het bevorderen van natuur en biodiversiteit, klimaatadaptatie en vitaliteit.

Transitievisie warmte
Begin 2023 zijn we gestart met het Hilversums Isolatie Programma, waarbij bewoners direct gebruik konden maken van verschillende subsidies en deskundig advies om hun huis te verduurzamen. Samen met het Energie Diensten Bedrijf zijn o.a. pakketten ontwikkeld waar bewoners per wijk kant-en-klare plannen kunnen ontvangen voor het verduurzamen van woningen en waarbij voor woningen uit specifieke bouwjaren ook gratis een klimaatplan kan worden aangevraagd voor vergaande verduurzaming van hun woning. Met het bedrijvenpark Hilversum Zuidwest hebben we een Green Deal gesloten voor de periode 2023-2027, om een toekomstbestendig energiesysteem te creëren, waarbij lokaal opgewekte energie onderling kan worden uitgewisseld en opgeslagen. Met het Mediapark en het Vliegveld lopen de voorbereidingen voor een Green Deal af te sluiten.

Uitvoeren Regionale Energie Strategie (RES).
Voor de actualisatie van de RES 2.0 wordt vastgehouden aan realisatie van ons bod voor zonnepanelen in 2030. In 2023 hebben we met data-analyses inzichtelijk gemaakt waar de grootste potentie voor zon-opwekprojecten ligt. Op basis daarvan richten we concrete projecten in om de potentiële opwek te realiseren, naar voorbeeld van het zon-op-schooldak project. Bij het ontwikkelen van projecten richten we ons op het halen van het doel en ons geld meer impact gestuurd in gaan zitten. De meeste potentie zit in zon op grote daken, namelijk 90% van ons RES-bod.

  • Mooi en betaalbaar wonen

De druk op de woningmarkt is groot en blijft toenemen. In alle segmenten is de vraag groter dan het aanbod en stokt de doorstroming. We blijven de ambities uit de in 2021 vastgestelde Woonvisie nastreven. We bouwen voor doorstroming en willen bestaande stenen zo goed mogelijk benutten. Het belang van voldoende betaalbare en kwalitatief goede woningen staat buiten kijf. Het evenwicht tussen koopwoningen en sociale huurwoningen moet bewaakt worden.

Prestatie afspraken met woningbouwverenigingen.
Op 4 juli 2023 hebben we de prestatieafspraken met de woningcorporaties ondertekend voor de periode 2023 tot en met 2027. Hiermee is een langdurig proces afgerond. Onderdeel van de afspraken is het behoud van sociale huurwoningen en hoeveel nieuwe sociale huurwoningen er komen. We willen voorkomen dat het aantal sociale huurwoningen afneemt.

Aanpassing huisvestingsverordening
Met de aanpassing van de huisvestingsverordening krijgen de regionale wooncoaches de mogelijkheid om urgentie toe te kennen. We benutten daarmee beter de wettelijke mogelijkheden om te sturen op de woningvoorraad en het toewijzen van woonruimte.

In gang zetten project Circusterrein
In 2023 zijn er bodemonderzoeken gedaan op het Circusterrein en daaruit bleek dat de grond minder vervuild was dan oorspronkelijk verwacht. Vanwege de tijdsduur van het onderzoek starten de saneringswerkzaamheden in 2024 in plaats van. 2023 en starten we dan ook pas met het leegruimen van het terrein. Op 21 juli 2023 tekenden we een intentieovereenkomst met het Rijk en woningcorporaties G&O, Dudok Wonen en De Alliantie om 400 betaalbare flexwoningen op het Circusterrein te realiseren. Intussen is ook het haalbaarheidsonderzoek afgerond en er is een samenwerkingsovereenkomst met de drie Hilversumse woning corporaties opgesteld. In aanvulling op de reguliere woningbouw willen we hier inzetten op tijdelijke en flexibele woonconcepten om de woningnood onder jongeren en specifieke doelgroepen tegen te gaan. Het investeringsvoorstel voor de realisatie van het plan wordt in 2024 met de raad besproken.

Uitvoering project Stationsgebied
Voor zowel 1221 als het Stationsgebied waren de bestemmingsplannen eind 2023 nog niet onherroepelijk omdat voor beide door omwonenden beroepsprocedures waren gestart bij de Raad van State. Voor het Stationsgebied is de eerste gronduitgifte voorbereid. Daarnaast is de nieuwe riolering onder De Schapenkamp aangelegd en het nieuwe fietspad gerealiseerd. De voor de ontwikkeling van beide gebieden noodzakelijke verwerving van de Koninginneweg en in het postcodegebied 1221 is in 2023 ook voorspoedig verlopen; voor de laatste eigendommen Koninginneweg is in het najaar een verzoekbesluit tot onteigening genomen.

  • Een zorgzaam Hilversum

In Hilversum zorgen we voor elkaar en krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft. Vanuit die gedachte blijven we de komende jaren in het zorg- en welzijnsdomein aan de slag. De beheersbaarheid van de kosten en de tekorten op de arbeidsmarkt in het sociaal domein blijft een belangrijk aandachtspunt. We zetten in op een wijkgerichte aanpak, dicht bij de inwoners. Pijlers daarin zijn verbinden, ontmoeten en bewegen. Belangrijk voor het welzijn van mensen en steeds belangrijker in de (preventieve) aanpak van maatschappelijke opgaven. We koesteren het brede onderwijsaanbod en blijven hierin investeren.

Herijken kadernota Sociaal Domein
Op 5 april 2023 heeft de raad de overkoepelende visie voor het sociaal domein ‘Wij zijn Hilversum’ vastgesteld. De visie is met betrokkenheid van de raad en input van samenwerkingspartners en de Cliëntenraad en de Adviesraad sociaal domein tot stand gekomen. De visie Wij zijn Hilversum is gericht op een gezond en zorgzaam Hilversum. Een Hilversum waarin iedereen meedoet op een manier die bij hem past en hem het gevoel geeft erbij te horen en grip op het eigen leven te hebben. De visie geeft richting en houvast voor de uitwerking van de grote opgaven in nieuw integraal beleid (te beginnen op de terreinen jeugd, Wmo en minima) en geeft richting in de samenwerking met partners en het maken van keuzes en de verantwoording daarover.

Agenda Jeugd en agenda WMO
Op 6 december 2023 heeft de raad de beleidsagenda Wmo Samenleving 2024-2030 en de beleidsagenda Jeugd 2024-2030 vastgesteld. Met de nieuwe agenda’s zetten we de komende jaren meer in op preventie en zorgzame gemeenschappen en willen we de beweging van individueel geïndiceerde zorg naar een algemeen toegankelijk aanbod maken en daarmee een bijdrage leveren aan de aanpak van een overbelast zorgsysteem in Hilversum en de regio. We starten met algemeen toegankelijke voorzieningen in de buurt voor zinvolle daginvulling. Bij jeugdigen gaat de gemeente, lichte ondersteuningsvragen, zelf uitvoeren door inzet van hulpverleners, gezinsondersteuners en wordt de praktijkondersteuner GGZ-jeugd bij alle huisartsen aangeboden. Bovendien gaat de gemeente extra ondersteuning bieden aan vrijwilligers en mantelzorgers en wordt de aanpak tegen eenzaamheid geïntensiveerd

Verbeteren en vereenvoudigen minimaregelingen
Op 20 december 2023 heeft de raad de beleidsagenda ‘Samen sterk tegen armoede en schulden’ vastgesteld waardoor voortaan meer mensen gebruik kunnen maken van de regelingen en voorzieningen van de gemeente en er snellere hulp is voor mensen met schulden.
Met het vaststellen van de beleidsregels gemeentelijk minimabeleid Hilversum 2023, is de inkomensgrens voor bijzondere bijstand (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023) verhoogd tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. Ook zijn de minimaregelingen voor bijvoorbeeld sociale participatie beschikbaar gemaakt voor huishoudens met een inkomen tot 130. Daarmee bereiken we werkende inwoners met een inkomen tussen de 110% en 130% van de bijstandsnorm die met de huidige prijsstijgingen vaak moeilijk rondkomenen. Met deze maatregelen kunnen zij volwaardig mee blijven doen in de maatschappij.

Multifunctionele accommodatie Zuid de nieuwe Lelie
Voor de ontwikkeling van de multifunctionele accommodatie de nieuwe Lelie is in 2023 de omgevingsvergunning afgegeven en de aanbesteding afgerond. In 2025 verwachten we de oplevering van de Nieuwe Lelie.

Educatieve agenda
De evaluatie van het Nationaal Programma Onderwijs is in 2023 gerealiseerd en de successen daaruit worden meegenomen in de nieuwe Hilversumse Educatieve Agenda 2024-2027 die in 2024 aan de gemeenteraad ter besluitvorming wordt voorgelegd. Ook het implementeren en vertalen in beleid en activiteiten gericht op “Kansrijk opgroeien 0-13 jaar” maakt onderdeel uit van de nieuwe Agenda, waarin nog meer de nadruk wordt gelegd op het ondersteunende brede netwerk rondom het kind en op de taalbevordering.

Integraal Huisvestingsplan onderwijs
In 2023 is, in samenwerking met de onderwijsbestuurders en kinderopvang, gewerkt aan een actualisatie van het Integraal Huisvestingsplan voor de periode van 2024-2039. Doel van het nieuwe huisvestingsplan is te investeren in het verbeteren van onderwijshuisvesting voor het groeiend aantal kinderen in Hilversum. De actualisatie wordt in 2024 aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd.

  • Bereikbaarheid en parkeren

De bereikbaarheid van Hilversum staat onder druk. De verkeersveiligheid voor bijvoorbeeld fietsers en voetgangers blijft aandachtspunt. Voor parkeren geldt dat we streven naar een goede verhouding tussen parkeervraag en parkeeraanbod en beleid om af te wijken van de parkeernormen te verruimen.

Vaststellen uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040
Op 19 juli 2023 is het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040 door de raad vastgesteld. De maatregelen zijn onder meer om het centrum autoluw maken en de maximumsnelheid binnen de centrumring en op delen van de centrumring op korte termijn te verlagen tot 30 km per uur. Hierdoor krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Ook komen er extra nieuwe fietsparkeerplekken in Hilversum bij en worden de komende jaren, tot 2028, diverse zogenoemde doorfietsroutes gerealiseerd tussen NS-station Hilversum en omliggende gemeenten, onder andere Amersfoort en Utrecht.

Actualiseren parkeerbeleid
Op 19 juli 2023 heeft de raad het nieuwe parkeerbeleid vastgesteld, gebaseerd op de uitgangspunten van de Mobiliteitsvisie. In het nieuwe parkeerbeleid stimuleren we wonen boven winkels en het bereikbaar en leefbaar houden van Hilversum. Na vaststelling van het parkeerbeleid zijn we begonnen met de voorbereidingen voor het uitbreiden van het gereguleerd parkeren tot en met de buitenring.

Uitwerking fietsmaatregelen
Met de in 2023 vastgestelde Agenda Fiets, onderdeel van het uitvoeringsplan Mobiliteit 2040, werken we aan maatregelen om snel en veilig fietsen te bevorderen en de kwaliteit van het fietsnetwerk verder te verbeteren. In dat kader worden doorfietsroutes naar omliggende dorpen en steden gerealiseerd, wat zorgt voor tijdswinst, verbeterd comfort en verkeersveiligheid voor fietsers.

  • Een bloeiende economie

Hilversum in balans: Mediastad én tuindorp, waar het prettig wonen, werken en verblijven is. We zetten in op voldoende ruimte voor wonen én werken, en op een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. In nauwe samenwerking met ondernemers en vastgoedeigenaren werken we de komende jaren aan toekomstbestendige winkelgebieden en werklocaties.

Project Arenapark
Op 19 juli 2023 heeft de raad het "Stedenbouwkundig Plan Sportpark" en het Programma van Eisen voor het sportcomplex Sportpark (voorheen Arenapark) vastgesteld. Het stedenbouwkundig plan is de basis voor de sportiefste buurt van Hilversum, waar gewerkt én gewoond wordt, in een natuurlijke, duurzame omgeving. Het verplaatste station Sportpark is het fundament van dit plan. Het programma van eisen voor het nieuwe sportcomplex is de eerste stap op weg naar een complex met een zwembad, een sporthal en zes gymzalen die ook als indoor atletiekhal fungeren.

Gebiedsagenda’s Centrum en Zuidwest

De raad heeft op 19 juli 2023 de gebiedsagenda Centrum vastgesteld; een toekomstbeeld voor het centrum van Hilversum in 2030, met een agenda met ruim 30 concrete maatregelen voor de komende vier jaar. In bijeenkomsten en een online participatieplatform is de gemeente in gesprek gegaan met bewoners en ondernemers van het centrum, partners van de gemeente en bezoekers van het centrum. Een Taskforce centrum, bestaande uit vertegenwoordigers van winkeliers, vastgoed, horeca, cultuur, Hilversum Marketing, bewoners en de gemeente, is in het najaar aan de slag gegaan en bewaakt de uitvoering van de Gebiedsagenda Centrum.
Met de Gebiedsagenda ZuidWest is in 2023 een start gemaakt met het vaststellen van de gebiedsfoto. Door de zoektocht naar een projectleider en het opzetten van een zorgvuldig proces samen met Ondernemersvereniging Zuid West, zal deze gebiedsagenda in de loop van 2024 aan de raad worden aangeboden.

Herinrichting Gijsbrecht van Amstelstraat
Op 19 december 2023 is het definitieve ontwerp door het college vastgesteld voor de herinrichting van de Gijsbrecht van Amstelstraat tussen de Gladiolusstraat en de Neuweg. De raad had in september al het voorlopige ontwerp vastgesteld. In twee cocreatie sessies is met een groep bewoners, een afvaardiging van Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Hilversum (Platform G&CZ),vastgoedeigenaren en ondernemers is gewerkt aan het bepalen van de gewenste identiteit en een ontwerp met veilige oversteekplekken en verblijfsplekken die passen bij de sfeer van de Gijsbrecht.

Herinrichting van De Kerkbrink
In december 2023 heeft de raad het definitieve ontwerp van de herinrichting van De Kerkbink vastgesteld. Met dit ontwerp, wordt deze historische plek in het centrum van Hilversum niet alleen mooier, groener en veiliger voor alle verkeersdeelnemers, maar wordt ook het fietspad langs de ’s Gravelandseweg verbeterd en veiliger gemaakt.

  • Een aantrekkelijke stad

Hilversum is een aantrekkelijke stad met al haar voorzieningen op het gebied van sport, onderwijs, cultuur en evenementen. Een aantrekkelijke stad maken we met elkaar. En iedereen moet kunnen meedoen.

Nieuw cultuurbeleid
Op 5 april 2023 is het nieuwe cultuurbeleid “Momentum” door de raad vastgesteld met als uitgangspunt cultuur voor álle Hilversummers. Met het nieuwe beleid versterken we het aanbod kunst en cultuur zodanig dat het aanbod een zo groot mogelijke groep Hilversummers aanspreekt.

Hilversum 600 jaar

18 april 2023 trapten we af met 600 Jaar Hilversum met een Stadsessie in de Vorstin. We zijn blij en trots dat we zoveel partners bij deze sessie mochten verwelkomen. We merkten dat veel mensen geïnspireerd waren door de Hilversummers die vertelden over wat zij graag op de jubileumkalender willen zetten.De ervaringen van initiatiefnemers, over hoe je betekenisvolle activiteiten opzet voor mensen uit de buurt, nodigden uit om nieuwe verbindingen aan te gaan.

Om het bijzondere jubileumjaar in 2024 groots en eigentijds te kunnen vieren met de stad, is na deze sessie hard gewerkt aan alle voorbereiding die daarvoor nodig zijn. Zo is de subsidieregeling 'Energie uit de stad' voor de viering in 2023 vastgesteld en is de stad betrokken bij planvorming en uitvoering van de festiviteiten. Samen met de stad, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners is aan een waardig jubileumprogrammering voor feestjaar 2024 gewerkt. De initiatieven en ideeën van Hilversummers zelf staan centraal in 2024, waarbij we graag een blijvend gevoel van meer verbinding in de stad teweeg willen brengen.

Sport
Op 23 juni 2023 ondertekenden we de samenwerkingsovereenkomst verenigingsondersteuning met het NOC*NSF 2023-2026 met als doel om sportverenigingen te helpen zo toekomstbestendig mogelijk te worden en te blijven. Thema’s als het werven van vrijwilligers en het aantrekken van sponsoren zijn daarin belangrijk. In 2023 zijn ook mooie stappen gezet in de voorbereiding van de realisatie van het Evert Kroon-bad en de multi-use sporthal. Daarnaast is door middel van participatie met sportverenigingen en maatschappelijke partners hard gewerkt aan de voorbereidingen van de nieuwe Sport en Beweegnota zoals aangekondigd in het coalitieakkoord. Op 19 juli 2023 heeft de raad ingestemd met het voorstel voor het globale Programma van Eisen voor een integraal sportcomplex binnen het Stedenbouwkundig Plan Sportpark (Arenapark), waarin ook een indoor atletiekbaan is meegenomen.

  • Een veilig Hilversum

We werken aan een leefbare en veilige stad met betrokken inwoners en ondernemers. Een veilig Hilversum is ook een voorwaarde voor een levendig Hilversum. We zetten in op het aanpakken van problemen en preventie. De samenwerking tussen het veiligheids-, sociale- en fysieke domein is daarbij essentieel.

Integraal veiligheidsplan
Op 5 februari 2023 heeft de raad het nieuwe integraal veiligheidsplan 2023-2026 vastgesteld. In het integraal veiligheidsplan beschrijven we onze lokale prioriteiten, zodat we effectief op regioniveau kunnen samenwerken met de regiogemeenten en onze (veiligheids)partners. Georganiseerde ondermijnende criminaliteit, digitale veiligheid, maatschappelijke (on)rust en drugshandel op straat zijn de vier prioriteiten voor de komende jaren. Binnen al deze prioriteiten is er brede aandacht voor aangifte- en meldingsbereidheid én jeugd en jonge aanwas.

Actieplan ondermijning
Vanuit ondermijning is een aanpak tegen mensenhandel opgesteld en is de voorlichting voor het vergroten van (digitale) weerbaarheid onder jongeren geïntensiveerd.

Keten aanpak jeugd en veiligheid
Voor de verbinding van zorg en veiligheid ligt de focus op de samenwerking met partners van het zorg- en veiligheidsdomein voor de (preventieve) aanpak van overlast gevende groepen en jeugdproblematiek.

  • Betrouwbaar bestuur en gezonde financiën

De plannen uit de begroting 2023 zijn vertaald in een meerjarig financieel beeld. Ondanks de zeer onzekere tijden kon er bij de begroting 2023 een positief begrotingssaldo gepresenteerd worden. We voeren een prudent financieel beleid om nu en in de toekomst in de stad te kunnen blijven investeren, waaronder de plannen in het MPG, maar daarnaast blijven ook de kengetallen binnen onze norm.

We werken aan een cultuur die is gericht op samenwerken met een open houding en te onderzoeken wat ons bindt, in plaats van te benadrukken waarin we verschillen. Het is onze plicht om met deze nieuwe bestuurscultuur niet alleen een stap te zetten naar breed gedragen besluiten, maar vooral ook naar herstel van vertrouwen in de politiek. Het college zet samen met de gemeenteraad en de organisatie de nodige stappen voor het bevorderen van deze cultuur.

Al met al laat dit jaarstuk zien dat in 2023 grote stappen zijn gemaakt in de uitvoering van het coalitieakkoord en in het bijzonder de programmabegroting 2023. Er is veel nieuw beleid opgesteld, nieuwe plannen gemaakt en uitvoering gegeven aan bestaande plannen. Hilversum verkeert in de gunstige situatie niet alleen ambitieus te kunnen zijn, maar deze ambities ook grotendeels waar te kunnen maken. Onze gezonde financiële positie en ambtelijke en bestuurlijke aandacht hiervoor dragen hier in hoge mate aan bij.

Tegelijkertijd  krijgt ook Hilversum, als veel gemeenten, als gevolg van de herziene financieringssystematiek vanuit het Rijk, te maken met financiële onzekerheid in de toekomst en wordt een sluitende begroting minder vanzelfsprekend. Deze situatie, ook in het licht van de grote ambities met een aanzienlijk financieel effect op zowel de begroting als het (weerstands)vermogen van de gemeente, vragen ook in Hilversum om financiële waakzaamheid en mogelijk het maken van keuzes. Het behouden en te versterken van onze financiële reserves blijft het streven, zodat we deze kunnen aanspreken in moeilijke tijden en onze ambities waar kunnen maken, zonder financiële gezondheid in te boeten.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2024 07:59:47 met de export van 06/14/2024 07:53:24