Leeswijzer
De jaarstukken zijn het sluitstuk van de begrotingscyclus en hebben een controlerende functie. Bij de controle zijn diverse aspecten van belang. De jaarrekening moet een getrouw beeld geven, en de baten en lasten en de balansmutaties, moeten op een rechtmatige manier tot stand zijn gekomen. Voorts is het jaarverslag vooral van belang voor de toetsing van de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid. Door het vaststellen van de jaarrekening verleend de raad het college decharge voor het uitgevoerde financieel beheer.
De jaarstukken van de gemeente bestaat overeenkomstig artikel 24 van het Besluit begroting en
verantwoording (BBV) uit:
- het jaarverslag;
- de jaarrekening.
ad. 1 - het jaarverslag bevat:
- de beschouwingen;
- de programmaverantwoording;
- de paragrafen.
ad.2 - de jaarrekening bevat:
- het overzicht van baten en lasten over huidig boekjaar;
- de uiteenzetting van de financiële positie per 31 december van het huidige boekjaar;
- de toelichting met een overzicht van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaggeving en andere toelichtingen, waaronder de rechtmatigheidsverantwoording over de financiële rechtmatigheid van baten, lasten en balansmutaties over huidig boekjaar;
- de SiSa-bijlage met de verantwoordingsinformatie over specifieke uitkeringen; en
- de bijlage met het overzicht van de gerealiseerde baten en lasten per taakveld.
Het jaarverslag bevat de inhoudelijke ambities en de daarbij behorende resultaten en financiën, verdeeld over de begrotingsprogramma’s Wonen & leven, Zorg, Werken, Bestuur en Financiën & grondexploitaties. De jaarrekening bevat financieel-technische overzichten, die inzicht verschaffen in de financiële situatie van onze gemeente.
In hoofdstuk 1, het jaarverslag, zijn de algemene beschouwingen opgenomen. Dit is een terugblik op 2023 en bevat een resumé van de belangrijkste beleidsontwikkelingen. In dit hoofdstuk zijn ook de financiële beschouwingen opgenomen waarmee in het kort het financiële beeld wordt weergegeven en toegelicht. Uitgebreidere informatie vindt u terug in de programmaverantwoording (hoofdstuk 2) waar per programma wordt ingegaan op ambities, activiteiten, indicatoren en financiën. Hoofdstuk 3 omvat de wettelijk verplichte paragrafen.
De formele jaarrekening van de gemeente, waarop de controleverklaring van de accountant is gebaseerd, betreft de hoofdstukken:
- overzicht van baten en lasten over 2023;
- balans per 31 december 2023 met toelichting;
- overzicht van de taakvelden per programma en de SiSa-verantwoording, en;
- de rechtmatigheidsverantwoording.
Gelet op de bestendige gedragslijn ‘rekening volgt begroting’ volgt de inhoud en volgorde van de
jaarstukken zoveel mogelijk de inhoud en volgorde van de programmabegroting 2023.