De paragrafen

Bedrijfsvoering

Werkbeleving en verzuim
In 2023 is er een medewerkers onderzoek gehouden (collegebrief 6 december 2023 met toelichting op de resultaten, casenummer 1386171). De top vier van de trotspunten zoals de medewerkers deze ervaren, hebben te maken met het waarderen van de collegialiteit, de onderlinge samenwerking, de kansen om te ontwikkelen in het werk en de organisatie en de klantgerichtheid naar onze inwoners en bedrijven. Ook kan op basis van de resultaten gesteld worden dat medewerkers een sociaal veilige basis ervaren, waar weinig ongewenste omgangsvormen voor komen. Een ander thema wat positief naar voren komt is de bevlogenheid van medewerkers. Medewerkers ervaren het werk als inhoudelijk leuk en uitdagend, zien kansen zich te ontwikkelen en ervaren de gemeente in het algemeen positief als werkgever. Het biedt een bodem voor medewerkers om zich een periode aan Hilversum te verbinden. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt zijn dat resultaten waar het college content mee is. Verbeterpunten richten zich op behoefte aan meer communicatie over de toekomstvisie en de daaraan gekoppelde doelstellingen vanuit de top van de organisatie. Daarnaast is er een wens naar betere samenwerking tussen de teams en over de afdelingen heen. Ook wordt op verschillende plekken in de organisatie een hoge werkdruk ervaren.

Om aan de wens om meer richting en communicatie gericht op visie en doelen gestand te doen is eind 2023 de concernagenda vastgesteld. De vertaling van deze agenda naar de praktijk van medewerkers zal in 2024 gaan plaatsvinden. Ook de mogelijkheden van het nieuwe intranet (december 2023) draagt, naar we hopen, bij aan meer duidelijkheid over visie en doelen van de organisatie. Het verzuim is per 31 december 2023 is 5,7 %. Het verzuim per 31 december 2022 was 7,3%. De daling is onder meer te verklaren door het wegebben van het corona effect. Ook is in 2023 gestart met de pilot verzuimadviseur, waardoor er op meer maatwerkgerichte oplossingen is gestuurd. Daarnaast zijn er acties uitgezet aan de preventieve kant op het gebied van Vitaliteit, de vitaliteitsweken zijn uitgebreid in 2023 en ook tussentijds zijn hier korte interventies op ingezet.

In-, door- en uitstroom
De bewegingen op de arbeidsmarkt zijn niet afgenomen. In de media lezen we over krapte op het gebied van o.a. zorg en onderwijs. Binnen de gemeentelijke organisatie is de krapte voelbaar op specifieke gebieden zoals IT, juristen en planologen. Echter over de hele linie wordt er veel inzet gepleegd door een versterkt recruitment team en wordt het overgrote deel van de vacatures vervuld. Lukt dat niet direct dan wordt dit met inhuur opgelost. De zichtbaarheid en persoonlijke benadering van recruitment op social media is gegroeid en werpt zijn vruchten af.

Boeien, binden en behouden
Een positieve werkbeleving, collegiale samenwerking en ontwikkelmogelijkheden zijn belangrijke aspecten in het kunnen boeien, binden en behouden van medewerkers. De resultaten uit het medewerkersonderzoek laten zien dat veel medewerkers dit ook ervaren in de gemeentelijke organisatie. Dit zijn geen vaststaande feiten, hier wordt iedere dag weer op een positieve manier aan gewerkt door medewerkers en management. Het opleidingsbudget is overschreden in 2023, naast individuele vakgerichte opleidingen zijn er ook verschillende groepstrainingen geweest op onder andere het gebied van de Omgevingswet, Energietransitie, omgaan met afwijkend gedrag, ICT en morele oordeelsvorming.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2024 07:59:47 met de export van 06/14/2024 07:53:24