Om investeringen, grondexploitaties en aflossingen op leningen te kunnen financieren, sluit de gemeente leningen af.
De gemeente hanteert daarbij het systeem van totaalfinanciering. Dit houdt in dat voor de gemeente als geheel de financieringsbehoefte bepaald wordt. Er wordt niet voor iedere investering of grondexploitatie apart geleend.
Voor de dekking van het financieringstekort zijn de volgende financieringsmiddelen beschikbaar:
- Kortlopende financieringsmiddelen (rente typische looptijd kleiner dan één jaar).
Om het renterisico te beperken is de omvang van de korte schuld wettelijk gelimiteerd tot 8,5% van het begrotingstotaal van een gemeente (lees: kasgeldlimiet). Deze grens is gesteld om te voorkomen dat een te groot gedeelte van het financieringstekort met (vaak goedkope) kortlopende middelen wordt gedekt.
- Langlopende financieringsmiddelen (rente typische looptijd groter dan één jaar). Deze worden aangetrokken als het hierboven wettelijke maximum voor de kortlopende schuld is bereikt.
Om het renterisico op langlopende schuld te beperken (het risico dat de rente hoger is op het moment dat een lening moet worden vervangen of de rente van een bestaande lening moet worden herzien), is wettelijk bepaald dat de omvang van de jaarlijks te herfinancieren bedragen niet boven 20% van het begrotingstotaal van de gemeente mag uitkomen (lees: renterisiconorm).
Hilversum heeft in 2023 de kasgeldlimiet niet overschreden en heeft tevens voldaan aan de wettelijke renterisiconorm met betrekking tot de langlopende schulden. Zie paragraaf 3.4.4 voor een nadere toelichting.